Projector de cinema Supersond, Serie Universal 80 amb número de sèrie 7764, model Vanguard VIII

CODI DE REFERÈNCIA: MTAA_LLH_0023
NOM DE L’OBJECTE: Projector de cinema sonor per pel·licules de 35 mm
AUTORS / PARTICIPANTS: Fábrica española de equipos sonoros cinematográficos Supersond, S.A. de Hugo Teixidó & Trinchan
MATERIALS / TÈCNICA: Cos de fundició i planxa. Columna de fundació. Crono d’acer mecanitzat de precisió. Òptica per a projecció primària i anamòrfic per a projecció cinemascope. Motors asíncrons Trifàsics a 220 V, d’un quart de HP.
LLOC: Fàbrica i oficines: Carrer Aribau, 21 i 21 bis, Barcelona
DATA: 28.04.1967 data de la compra del projector (segons document de compra venda)
VOLUM I MIDES: 1 exemplar, alçada: 210 cms. amplada: 150 cms, fondària: 50 cms.
ENTITAT: Lluïsos d’Horta
PARAULES CLAU:
DESCARREGA'T LA FITXA
FLYER PROJECTOR
LA VEU DELS LLUISOS 2012
DESCRIPCIÓ:

Projector de 35 mm Supersond Universal 80, número de serie 7764

Aquest projector de 35 mm fou el quart de propietat dels Lluïsos, i el primer comprat de primera mà, l’abril de 1967. Utilitzava un l’arc voltaic d’alta intensitat com a mecanisme lumínic, consistent en fer passar un corrent continuo d’alta intensitat (uns 10 ampers), entre els extrems de dos elèctrodes -usualment en forma de llapis-, i en general fets de grafit i un anava connectat al pol positiu i l’altra al negatiu. Aquest corrent provocava un gran escalfament en el punt de contacte, generant una llum blanca encegadora dins la llanterna del projector.

El particular moviment a petites sotragades de la pel·lícula, s’aconsegueix mitjançant un conjunt de rodets dentats anomenat crono, per on passa la pel·lícula, de manera que cada fotograma quedi fix a la finestra de projecció unes centèsimes de segon, abans de ser substituït pel següent. La persistència de la imatge a la retina de l’ull que fa que no s’esborri immediatament al enfocar-ne un altra, dona la impressió d’una imatge continuada i amb moviment. Per encabir la maquinaria i les instal·lacions de projecció es va construir una cabina al terrat del vestíbul de la entitat. L’equip complementari i necessari per a les projeccions era: equips d’amplificació de sò de hifi, equips rectificadors de corrent (d’alterna a contínua) per als primitius carbons o també làmpades xenon, taula de muntatje de pel.lícula, provista de bobinadores i empalmadora. Els bombos que contenien una pel·lícula s’empalmaven una darrera l’altra en un bombo més gran a fi de projectar una pel·lícula d’una tirada.

L’empalmadora també era necessària quant es trencava la pel·lícula, cosa que, quan la llanterna de llum funcionava amb carbons passava sovint, doncs l’escalfor de l’arc voltaic cremava la pel·lícula i també es trencava quan s’enredava entre les dents del crono.

AUTOR DE LA DESCRIPCIÓ: Salvador Casls, Antoni Nerin



Ajuda’ns a documentar

Si tens alguna dada o informació que pugui complementar la informació difosa en aquest portal sobre el patrimoni dels Ateneus, et convidem a formar part d’aquest projecte participatiu impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya. A través d’aquest formulari, podràs contribuir a la millora de la informació.