Butlletí del Centre Sant Pere Apòstol

CODI DE REFERÈNCIA: MTAA_CSPA_0024
NOM DE L’OBJECTE: Text
AUTORS / PARTICIPANTS: Redacció del Centre. Al peu dels refranys hi ha la firma Ramón Ramón. L’entreteniment el firma T.M.M.
MATERIALS / TÈCNICA: Text publicat
LLOC: Barcelona
DATA: abril 1911
VOLUM I MIDES: 1 exemplar, 8 pàgines, mida 23,5 cm. x 16,5 cm.
ENTITAT: Centre Sant Pere Apòstol
PARAULES CLAU:
DESCARREGA'T LA FITXA
BIBLIOGRAFIA: Miquel Costabella (2017):Centre Sant Pere Apòstol. 125 anys -Del segle XIX al segle XXI. 1892-2017- Ed. Centre Sant Pere Apòstol, Barcelona.
DESCRIPCIÓ:

El butlletí va néixer amb aquest títol “Butlletí del Centre Sant Pere Apòstol”. Al llarg dels anys i segons els temps que es vivien va adoptar d’altres títols: “L’estel”, “Cometa”, “Bona llavor”, “Boletín del Centro de San Pedro Apóstol” i en l’actualitat “El Centre”.

El primer butlletí és d’abril de 1911, Tenia tirada mensual. Entre els anys 1939 al 1957 no es va editar la revista. La informació es va suplir amb cartells explicatius i informatius a la sala cafè del Centre.

En els butlletins hi apareix informació de tot tipus relacionada amb el Centre, les seves activitats i els seus socis. Es poden veure relació d’activitats, comentaris de caire religiós (en les seves primeres etapes), de caire social, festes que se celebraven, obituaris de socis, etc. Tampoc hi falten les falques publicitàries que apareixen en pàgines (generalment contraportades) de comerços del barri, lluint els productes que venien o serveis que oferien.

En el primer Butlletí podem veure després d’una salutació “A nostres consocis”, un seguit d’informacions de les diferents activitats que es feien, uns versos dedicats a la Immaculada Concepció, refranys, anècdotes, avisos i fins i tot una mena de joc de paraules com entreteniment. En total sis apartats. Aquest primer exemplar tenia 8 pàgines a doble columna, un gràfic i un parell de fotografies. A partir del segon número, el butlletí va incorporar publicitat de comerços, magatzems i serveis. Tota una novetat. Amb els anys el contingut dels butlletins va anar creixent tot millorant la informació de tot tipus però gairebé sempre centrada en el Centre. Amb la proclamació de la II República el butlletí va començar a donar informació global i general sobre aspectes del període que es vivia. L’esperit del Centre en aquells temps es reflecteix en el butlletí amb articles que denunciaven “l’existència de mals catòlics”, i dels moviments liberals, comunistes i socialistes de l’època. Al 1933 el butlletí passa a titular-se “Bona llavor” on es pot entreveure una crítica a l’esperit liberal de l’època. Tot i així es publicaven escrits de caire social, ressaltant també l’acció social de l’església. En mig de tot plegat, i promogut per uns socis apareix “L’Estel” que vol ser una publicació amb un caire molt més lúdic amb grans pinzellades d’humor.

Amb el temps també es van començar a publicar fotografies d’activitats a l’exterior del Centre com eren les excursions, competicions esportives i d’altres activitats lúdiques.

AUTOR DE LA DESCRIPCIÓ: Salvador Teis, Teresa BaltàAjuda’ns a documentar

Si tens alguna dada o informació que pugui complementar la informació difosa en aquest portal sobre el patrimoni dels Ateneus, et convidem a formar part d’aquest projecte participatiu impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya. A través d’aquest formulari, podràs contribuir a la millora de la informació.