Estatuts de l’Orfeó Sarrianenc

CODI DE REFERÈNCIA: MTAA_ACCSVS_0003
NOM DE L’OBJECTE: Text
AUTORS / PARTICIPANTS: Lluís Tintoré, President; Antoni Balasch, Secretari; J. Vinyals, impressor
MATERIALS / TÈCNICA: 1 exemplar imprès
LLOC: Barcelona
DATA: 8.02.1919
VOLUM I MIDES: 14 p.; 11,5 x 17 cm
ENTITAT: Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià
PARAULES CLAU:
DESCARREGA'T LA FITXA
BIBLIOGRAFIA: Llibre d'Or de l'Estel de Natzaret. 100 anys a Sarrià (1907-2007). Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, 2006. https://beteve.cat/btv-noticies-73/100-anys-orfeo-sarrianenc/
DESCRIPCIÓ:

Un cop més, l’Arxiu del Centre i Teatre de Sarrià no conserva aquest document. En aquesta ocasió l’hem localitzat a l’Arxiu Històric del Centre Excursionista els Blaus, entitat fundada el 1921 a partir d’una escissió de l’Orfeó Sarrianenc.

Més enllà del que diu el text, no sabem gran cosa sobre el procés d’elaboració dels estatuts. De fet ho desconeixem quasi tot sobre la creació de l’Orfeó: qui va impulsar el projecte, què volien aconseguir, qui el va dirigir. Tenim només alguns noms de persones que van formar part de la junta i  ni tan sols podem establir el llistat dels presidents. Desconeixem les seves iniciatives i les seves realitzacions. Només els estatuts ens parlen de quins eren els seus anhels.

Comencen proclamant-se hereus i continuadors del Institut de Sant Josep i definint la nova entitat com una societat de formació cultural, musical i moral, segons els principis de l’església catòlica. Estableixen que la seva llengua i cultura és la catalana i mostren una profunda voluntat de millora social. I per això s’organitzen de la següent forma:

  • Secció coral, dedicada a la pràctica del cant, a la formació musical dels cantaires, a l’organització de concerts i vetllades literario-musicals, i a la promoció de la música catalana.
  • Secció de nois, encarregada de la formació d’infants i joves mitjançant la creació d’una tropa de Boy Scouts, d’un batalló infantil, la pràctica de la gimnàstica sueca i l’ensenyament de cançons amb gestos.
  • Secció de cultura, encarregada de la creació d’una biblioteca i un museu, de la publicació d’una revista, de l’organització de cursets d’extensió escolar, escoles dominicals i nocturnes i tota mena d’actes de formació.
  • Secció d’acció social, amb la intenció de vetllar pels interessos materials dels associats a través d’una caixa de préstecs, una cooperativa de consum, un secretariat del poble i una bossa de treball.
  • Secció dramàtica, responsable de la gestió del teatre, de promoure la creació d’obres noves i d`incorporar el cinema.
  • Secció d’esports, per a la pràctica del tenis, futbol, esgrima, gimnàstica, excursions i altres.

AUTORIA DE LA DESCRIPCIÓ: Llorenç Codern, Montserrat Morera.



Ajuda’ns a documentar

Si tens alguna dada o informació que pugui complementar la informació difosa en aquest portal sobre el patrimoni dels Ateneus, et convidem a formar part d’aquest projecte participatiu impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya. A través d’aquest formulari, podràs contribuir a la millora de la informació.