Imatge de Sant Genís de Roma, patró dels actors i comediants

CODI DE REFERÈNCIA: MTAA_SCELC_0013
NOM DE L’OBJECTE: Imatge
AUTORS / PARTICIPANTS: Artista desconegut
MATERIALS / TÈCNICA: Guix policromat
LLOC: Barcelona
DATA: ca. 1951
VOLUM I MIDES: 1 unitat, 45cm d’alçada
ENTITAT: Centre Moral i Cultural del Poblenou
PARAULES CLAU:
DESCARREGA'T LA FITXA
BIBLIOGRAFIA: VV.AA. Centenari Centre. Centre Moral i Cultural de Poblenou (1910-2010). Ed. Ajuntament de Barcelona-Districte de Sant Martí, 2010.
DESCRIPCIÓ:

La imatge de Sant Genís de Roma, patró dels actors i comediants va ser comprada a Barcelona i donada al Centre pels senyors Josep Gili Jacas i en Joan Inglés Martí, al 1951. Es va col·locar a un costat del escenari al any següent de la inauguració del actual Centre Moral i Cultural del Poblenou, any 1950 del carrer Pallars  176-178.

La seva ubicació corresponia a l’entrada del escenari. Actualment queda més amunt, al costat d’una escala que va cap als vestuaris i que abans no existia per que en aquella època els vestuaris eren sota l’escenari.

Sant Genís de Roma, actor i màrtir del segle V. Patró dels comediants i ballarins, pallassos, còmics, músics, impressors i víctimes de tortura. Festivitat el 25 d’agost.

És tradició entre els actors de teatre, abans de que s’aixequi el teló, encomanar-se al sant dient:” Sant Genís comediant, prega per nosaltres”, per demanar-li que la funció surti bé.

Anècdotes
Durant la lectura teatral que va presentar la Secció de Teatre “Quatre Monges Joves” de Vladimiro Cajoli  (any 2010), i representada a l’escenari de la Sala Poblenou, es va donar la coincidència de que junts al escenari van compartir, el Mossèn de la parròquia de Santa Maria del Taulat, Francesc Romeu, el arquebisbe,  bisbe d’Urgell i co-príncep d’Andorra Joan Enric Vives i fent la broma fins i tot un Sant, “Sant Genís Comediant”.

Per Nadal i Sant Esteve de l’any 2013 es va representar “Nadal a cals Cupiello” ,  d’Eduardo di Filippo. Es va decidir incorporar la figureta de Sant Genís al repartiment d’actors i passejar-lo per l’escenari como si fos un personatge més de l’obra.

Durant els assajos de L’Estel de Natzaret, el dia 28 de desembre de 2018, dia dels Sants Innocents,” algú” va donar el canvi, i va substituir al santet pel famós gat Maneki-Neko, gat de la sort o fortuna segons la cultura japonesa. Al dia següent tot va tornar a la normalitat.


AUTOR DE LA DESCRIPCIÓ:
Anna BedmarAjuda’ns a documentar

Si tens alguna dada o informació que pugui complementar la informació difosa en aquest portal sobre el patrimoni dels Ateneus, et convidem a formar part d’aquest projecte participatiu impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya. A través d’aquest formulari, podràs contribuir a la millora de la informació.